My photo
An ex-convent girl,USM architecture student,ex-WKKA (architect firm)currently pursuing Master in Architecture. also a *fashionista *very outspoken * business* self-proclaimed moment photographer and photo-poet* handmade enthusiast* enthrall people with my own style and enchanting-self* ambitious* *I love blogging, scrapbooking, stamps..handmades=P *romantika *very active in society *into music and dance and poetry too *definitely demure for first meet.

Sunday, October 19, 2014

Program 'I want to touch dogs' - My point of view.



Assalamu'alaikum w.b.t dear akhi and ukhti, 
brothers and sisters, fellow friends near and far =)

Today saja nak bercerita dan memberi pandangan yang tidak seberapa tentang perkara yang sy rasa ramai tertanya disebalik program ini dan kesahihan bahawa umat islam boleh memegang anjing hanya kerana ia dalam keadaan kering.

Program ' I want to touch dog' semalam (18th October 2014) diadakan pada waktu pagi (8am to 10am) di Central Park, Petaling Jaya menarik begitu ramai umat Islam khususnya wanita untuk berjinak-jinak dengan anjing.

So when I know such event held, the first thing that came to my mind was:
1. Why is  this being held by the Organizer?
I understand that the event was approved by JAKIM and there were a few 'Ustaz' facilitating the event to demonstrate 'Samak/Sertu'.

Even curious to know more I digged further.
To my surprise the reason they did the event was as to make people (including muslims less afraid of the dog????

&*^^%$£"%

Quoted by this article :

" 'Four-legged friends helped close a cultural gap in Malaysia during a unique event that invited Muslims to pet dogs — some for the very first time.
The "I Want to Touch a Dog" event, held in Central Park in Petaling Jaya, attempted to dispel myths about canine cleanliness. Some Muslims believe dog fur and saliva is unclean, and prefer not to keep them inside their homes."
sumber gambar dr IKIM.FM (Facebook)
This is what I gotta say:

Sy bukan hendak berbicara tentang hadis2 atau hukum hakam yang sy pasti ramai juga yang tahu atau boleh mencarinya di buku2 atau internet dr sumber yang sahih. Tapi sy disini cuba utk mengajak kita berfikir sejenak secara logik dan ilmu yang ada didada, perkara semudah ini boleh jadi begitu complicated.

Apakah yang terang lg bersuluh masih lagi boleh dipersoalkan?
 Sedih sy melihatnya.

Islam tidak pernah pun mengajar membenci sesama makhluk baik haiwan mahupun tumbuh tumbuhan dan apa sahaja yang ada disekitar sebab ianya ada atas bersebab, baik untuk kita atau pun hikmah yang datang dari perintah melarang kita untuk kebaikan kita macam makan/sentuh daging babi, termasuk anjing.

Islam mengajar tentang Ihsan terhadap haiwan yang terlarang sekali pun WAJIB untuk kita tidak menganiaya apatah lagi mendera sehingga menyeksa haiwan tersebut.

Then kita kena faham juga perkara ni...kalaulah kita ternampak anjing sakit, anjing tersepit atau nak mkn yg sy tahu mmg kita kena tlg sbb ada diriwayatkn tentang seorg pelacur bg anjing minum..maka tak kirala siapapun manusia nampak haiwan yg susah wajiblah tlg. Dan dlm keadaan mcm ni kalau ada seorg muslim yg terpaksa tlg (sedangkn dlm keadaan basah terkena bulu/kulit anjing) jadi mcm mana dia nak tlg plak kan sbb Islam dh kata x digalakkn dgn anjing? Tp sbb ia boleh mmbahayakan anjing Islam menyuruh utk dia tlg tp lepas tuh ada jalan keluar utk dia suci semula iaitu samak.(muslim harus sentiasa dlm keadaan suci atas sbb beribadah cth kita solat 5 waktu dan juga berpegang kpd ajal dan maut ditangan tuhan (melainkan bukan pilihan muslim itu tidak mahu dlm keadaan suci)) .

Cube fikirkan, kalau dh kita saja2 usik sbb xnk rasa takut (which in the first place mmg xperlu takut pun sbb bukan Islam ajar tok takut anjing babi etc) apa RELEVANT nya hukum tadi sebab orang leh fikir 'takpela sentuh jela nnt leh samak'?

Bagi sy lebih baik anjurkan program 'how to save animal' ke etc yg lebih jelas maksud dan niat drpd program 'I want to touch dog' yg mcm mmg diniatkn utk sentuh anjing atas sengaja...Ini pandangan sy yg daif sekadar perkongsian ..

Ustaz Fathul Bari juga turut tidak bersetuju...

Ustaz Kazim juga mengeluarkan pandangan di facebooknya pagi td.

Hormat anjing tu sbg salah satu makhluk Allah, puji dan bersyukur atas kewujudan dan sifatnya, jgn buat jahat pd golongannya, n jaga batas2 dengannya dah cukup.. Tu pun dah dapat pahala alhamdulillah..bukannya terang2 mencabar hukum Allah! 

Apakah umat Islam sendiri secara terbuka ingin mencabar apa yang telah Allah SWT tetapkan? Meletakkan Islam itu terlalu hina sehingga perkara ini membawa perbalahan pendapat sesama Islam? Apa tujuan semua ini sekiranya ianya lebih byk mengundang keburukan drpd kebaikan???

Sekadar renungan semoga isu ini membuka dada dan mengajak kita balik kepada yang Esa.

**Org islam bukan takut Anjing atau babi..kalau takut pun sbb tak reti samak atau mmg jenis takut anjing gigit...apatah lg kalau org beribadah dia sentiasa ingin dalm keadaan suci selalu..

Hope this changes your perception..

2 comments:

ziezah.com said...

buat malu je pompuan2 yg pakai tudung tu sentuh anjing.. xpatut betul.. speechless laa

farahD said...

Tuhla Jiejah,
Suami kata ni baru issue anjing x taula nnt dajjal dtg mcm mana jadinya.
Sbb dh tertulis pengikut dajjal lebih ramai wanita..

Nauzubillah Min Zalik..
Take care dear.

My Friends and Bloggers

DONT FORGET TO LEAVE UR LINK HERE yEA!

DONT FORGET TO LEAVE UR LINK HERE  yEA!
Click Love link and Leave your footprint here =D
Related Posts with Thumbnails